kakMetalTalk


ROOSENDAAL OPEN AIR 2019. Vrouwenhof openlucht theater Roosendaal (31 Augustus 2019)

De organisatie riep dit kleine festival uit tot meest relaxte festival van Nederland, en misschien is dat het ook wel. Een openluchttheater in de vorm van een halve arena met zitplaatsen voor iedereen uitkijkend op een mooi opgezet podium op een grasveldje in het midden. Klein opgezet, maar een aardig grote line-up met Nederlandse en Belgische bands uit de underground scene.

Ten eerste de complimenten voor de organisatie die overal aan gedacht heeft. Geluid goed, voorzieningen zoals toilet enzo prima, Bier genoeg, met speciaalbier van brouwerij HILLDEVILS, barbecue, masseur, frietboer en een verloting van een gitaar, maar als belangrijkste een zeer welkome selectie bands die hun kunsten kwamen laten horen en zien.

Stonerrockband HVALROSS mocht de spits afbijten wat altijd een beetje moeilijk is. Het geluid wordt gelukkig snel goed bijgesteld zodat de band een aardig optreden weg kon zetten, ondanks dat het publiek nog onderweg was. Ik zelf had de weg naar de biertent al gevonden, dus kon dit op mijn gemak in de zon bekijken. DICTUS had als tweede al wat meer publiek voor hun neus staan met hun op hardcore en metalcore geïnspireerde vorm van metal.

Als derde kwam de band waar ik eigenlijk op zat te wachten. Ik heb SHUULAK al eens eerder gezien, en was toen aardig onder de indruk, en dat kreeg deze band opnieuw voor elkaar. Een mix van heavy metal en thrash van KING DIAMOND tot ICED EARTH met een strak spel van de muzikanten en een opvallende cleane stem van zanger BASTIEN BARON met een even opvallende occult aandoende act die het publiek constant weet vast te houden. Gaan we zeker meer van horen.

Helaas had de band EMPTY af moeten zeggen, maar ondanks dat werd ik verrast door de invaller van deze band. Basiste en vocaliste CORINNE VAN DEN BRAND kende ik van meer dan 25 jaar geleden toen ze bij ACROSTICHON speelde en nu nog steeds doet, maar stond hier op het podium met de band BRUUT. Lekker old-school recht toe recht aan deathmetal zonder al te veel poespas. Gewoon snel, hard en direct zonder capsones.

TERRADOWN is op dit moment niet echt onbekend meer. Deze moderne metalcore band heeft dit jaar de metalbattle gewonnen waarmee ze en aantal grotere festivals mogen aandoen, en een contract hebben mogen tekenen. Veel mogelijkheden dus voor TERRADOWN de komende tijd. Toch hadden ze even de tijd om op deze dag in Roosendaal te komen spelen. Modern subgenre op een professionele manier gespeeld, dus die prijs is ze gegund.

Het Belgische BARK zorgde voor een partij grove en agressieve metal dat mij zo hier en daar aan de punk van THE EXPLOITED deed denken, maar dat kan ook door de stem en de hanenkam van zanger RON BRUYNSEELS komen. Het geluid van BARK gaat echt alle kanten op van Thrash naar punk en van stoner naar hardcore. Als het maar ruig en goor klinkt, dan laat deze band het op het podium weerklinken. Goeie act, goeie muziek en geweldige sfeer. Zeker een hoogtepunt op dit festival.

Als laatste was er natuurlijk nog THE MONOLITH DEATH CULT. Een mooie headliner op een relatief klein festival, dus nogmaals de complimenten aan de organisatie. Het was al donker, dus de lichtshow kon ook bij gaan dragen aan een mooie show aan het einde van deze mooie dag. De regen bleef weg, dus alles liep perfect. THE MONOLITH DEATH CULT bracht een vorm van deathmetal met aardige geintjes door de riffs heen. Ook veel sfeervorming door fijne synthesizer ondersteuning wat mij aan het oude werk van THE GATHERING deed denken. Mooie gitaarlijnen en vette grunts. Absoluut een waardige headliner die hier zeker iets moois heeft weggezet.

ROOSENDAAL OPEN AIR is zeker een waardig festival, ondanks dat het nog niet heel bekend is, en de bezoekersaantallen misschien nog wat tegenvallen, maar dat zal mijn pret niet drukken. Volgend jaar verwacht ik zeker weer een mooie dag zoals deze, qua bands, maar zeker ook qua sfeer en accommodatie. Aanrader om volgend jaar gewoon mee te gaan. Zal je niet tegenvallen.